Weinviertel - vinařská oblast Rakouska
Weinviertel je největší vinařský region Rakouska, kde se vyrábí celá třetina rakouské produkce vína; je specifický převážně výrobou bílých vín. K nejtypičtějším odrůdám patří zejména Veltlínské zelené, dále elegantní Chardonnay a Rulandské bílé. I červená vína z této oblasti mají co nabídnout, zejména odrůda Zweigeltrebe a Modrý Portugal.
Apelace DAC
Se zavedením označení DAC (Districtus Austriae Controllatus = chráněné označení původu) přistoupila oblast Weinviertel jako první v Rakousku k vyznačení původu a odrůdy vína. Typickou odrůdou je Veltlínské zelené, suché víno s kořenně ovocnou chutí a vysokou kvalitou, které nyní může při splnění všech požadovaných podmínek hrdě označit svůj původ jako Weinviertel DAC.
Víno Weinviertel DAC je vždy Veltlínské zelené, které se vyznačuje typickou světle žlutou až zelenožlutou barvou a ovocnou, kořenitě pepřnatou chutí. Víno je suché (max. 6 g/l zbytkového cukru) a nesmí vykazovat dřevitý nádech ani známky ušlechtilé plísně. Obsah alkoholu musí být mezi 12% a 12,5% obj. Víno s typickým regionálním charakterem a specifickými odrůdovými znaky - pepřovým nádechem („Pfefferl") - se smí rozlévat teprve od 1. března roku následujícího po sklizni.
Počínaje ročníkem 2009 se ve weinviertelském špičkovém vinném segmentu nabízí i apelace Weinviertel DAC Reserve. Cílem je ještě typičtější chuťový profil a nárůst počtu špičkových vín, která na trh přichází pod označením původu Weinviertel.
Stejně jako vína apelace Weinviertel DAC se i kategorie Reserve vyznačuje jasným, regionálně typickým chuťovým profilem pepřnatého Veltlínského zeleného z Weinviertelu a současně i následující charakteristikou: víno je suché, s hutnou strukturou a dlouhou dochutí, má výrazný styl, minimální obsah alkoholu činí 13,0% obj. a přípustný je i jemný botrytický a dřevnatý tón.